Na slovesnosti v Mengšu podelili spominske medalje ob 30 letnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo

Mengeš

V Športni dvorani Mengeš je v soboto, 10. decembra 2022, potekalo prednovoletno srečanje veteranov, na kateri je potekala tudi podelitev spominskih medalj ob 30 letnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Prireditev je potekala v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale in ob podpori Občine Mengeš. Spominske medalje bi morali podeliti že lani, a je prireditev zaradi epidemije odpadla.

Prihod veteranov vojne za Slovenije v športno dvorano so z glasbenimi zvoki pospremili veterani Mengeške godbe. Pred začetkom prireditve so slavnostnega gosta in govornika, ministra za obrambo Republike Slovenije Marjana Šarca v avli športne dvorane pričakali in pozdravili novi župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale Janez Gregorič. 

Sledil je prihod slovenske zastave in praporščakov s prapori, sam uvod v prireditev pa se je pričela s Slovensko himno, ki jo je zapel Rok Rakar, član zbora Slovenske filharmonije. Prireditev je povezoval Boris Kopitar, ki je na prireditvi zapel tudi nekaj svojih pesmi.

Vse navzoče je najprej pozdravil in nagovoril Bogo Ropotar, novoizvoljeni župan Občine Mengeš, ki je bil vesel, da so se veterani Območnega združenja vojne za Slovenijo Domžale srečali v novi mengeški športni dvorani. “Vojne so tisto, ki nas že od začetka spremljajo. Vojna za Slovenijo je bila poglavitna vojna z močno željo po samostojnosti. Pravzaprav gre hvala vsem današnjim dobitnikom medalj in priznanj, saj so nosili tvegali svoja življenja, da smo danes samostojna država,” je med drugim poudaril Ropotar.

Predsednik Območnega združenja Veteranov vojne za Slovenijo Domžale Janez Gregorič je v svojem govoru povedal, da ga veseli, da jim je uspelo priti do termina za podelitev spominskih medalj in priznanj ob 30 letnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo. “Upam, da boste častno nosili to medaljo, da boste ponosni, kajti takrat, ko smo branili našo državo, ko smo se postavili v bran, nismo spraševali o nobenih drugih stvareh, ne po politiki, ne po naši pripadnosti, ne po naših idealih. Naš takratni ideal je bila samostojna in neodvisna država Republika Slovenija. To smo si priborili, seveda ne sami, mi smo en element v tej družbi. Predvsem zaslužen za to je slovenski narod. Brez ogromne podpore slovenskega naroda tega nedvomno ne bi bilo. Zato se zahvaljujem vsemu slovenskemu narodu za tako opravljeno plemenito dejanje, obenem pa še tudi posvetilo, naj to traja, kajti vidimo, da nekaterim ta vnema malce popušča. Veste, državo si lahko priborimo, težje pa jo je obdržati,” je povedal Gregorič.

Sledil je slavnostni govor  ministra za obrambo Republike Slovenije Marjana Šarca, ki je najprej vse zbrane lepo pozdravil, nato pa povedal, da so medalje in priznanja, ki bodo podeljena na tej prireditvi, le skromna zahvala za vse tisto, kar so veterani storili pred enaintridesetimi leti, ko smo dobili samostojno državo. “Že današnji dve pesmi Borisa Kopitarja opevata Slovenijo in če se malo zamislimo, lahko rečemo, da živimo v res lepi državi, da smo lahko ponosni na njeno pokrajino in na vse, kar nam ponuja. Države ni potrebno imeti v slabi luči zaradi politike, saj je država vse kaj več, predvsem pa so država njeni ljudje. Tako kot so ljudje 1991 leta začutili ta klic, to priložnost, da končno zaživimo v svoji, samostojni in neodvisni državi, tako se moramo tudi mi danes zavedati, da priborjeno ni večno. Večno se je treba truditi za to, da državo ohranimo, da gojimo njene vrednote in da ne zapravimo tistega, kar ste nam nenazadnje vi tudi priborili. Nedaleč od nas spremljamo vojno. Vojna v Ukrajini ima nekaj podobnosti in pa tudi nekaj različnosti z vojno v Sloveniji. Mi danes slišimo v Sloveniji, kaj hodite v Ukrajino, raje pomagate Ukrajini kot doma, kjer imamo težave. Vendar je to mnenje ljudi s kavča. Tudi takrat, ko smo se mi osamosvajali, nam tujina ni hotela kaj veliko pomagati. In nismo imeli te sreče, mi smo imeli celo embargo na uvoz orožja. Kakšna razlika od danes. Tudi Ukrajine je bila že trideset let samostojna država, potem pa jo je napadla soseda, ki misli, da narod Ukrajine nima pravice do svoje države, ker je nekoč bila del neke druge države. In tukaj je z Slovenijo podobna. Tudi tukaj se lahko najde nekdo in misli, da si Slovenija ne zasluži samostojnosti ampak, da bi bila del skupnosti. Ampak, to so že teoretična razmišljanja. Slovenija je danes del Evropske unije, je del zveze Nato in sodeluje tudi v drugih mednarodnih integracijah in za to nas ne sme biti nič sram. Lahko pa imamo svoje mnenje. Vsak ga lahko ima, tako vi, tako jaz kot tudi javnost. Ampak ključno je, da imamo svojo državo, da jo moramo ohraniti, predvsem pa naj ne bo nikoli pozabljeno. Drage veteranke in dragi veterani, še enkrat iskrena hvala, ne samo za delovanje v osamosvojitveni vojni, ampak tudi zahvala, ker delujete še danes v vaših društvih in regiji. Pomembno je ohranjati te vrednote, zlasti za mlado generacijo, ki ve bore malo o osamosvojitvi. Po mojem mnenju je tudi premalo poudarjena v šolskih učbenikih. Tudi tukaj morda prihaja svetlejša prihodnost, da se bodo otroci lahko kaj več naučili,” je še povedal Šarec.

Sledila je pesem «Oj, Triglav moj dom«, ki jo je zapel Rok Rakar, nato pa sta minister za obrambo republike Slovenije Marjan Šarec in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič  veteranom z Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo podelila spominske medalje in priznanja ob 30 letnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo.

Naša sorazmerno mlada država Slovenija je v najboljših letih mladosti, zato lahko pričakujemo, da bo iz leta v leto zorela, postajala modrejša in užila kar največje zaupanje vsakega Slovenca posebej. Naj bo tako. Srečno SLOVENIJA. Za konec so veterani Mengeške godbe zaigrali še nekaj pesmi, nato pa je sledilo druženje.