Podelitev medalj ob 30. obletnici osamosvojitve

Domžale

OZVVS Domžale je v športno dvorano Mengeš povabilo vse svoje člane, ki imajo urejen veteranski
status. Že na vhodu jih z vedrimi zvoki pozdravila Veteranska godba Mengeš. Slovesnost se je pričela s prihodom praporščakov in slovenske zastave ter himno, ki jo zapel pevec Rok Rakar, solist
Komornega zbora slovenske filharmonije. Sledil je pozdrav župana Občine Mengeš, Boga Ropotarja, ki se je še posebej zahvalil vsem dobitnikom medalj.

Predsednika OZVVS Domžale, Janez Gregorič pa je omenil zaslugo celotnega slovenskega naroda, ki nam je pred dobrimi tridesetimi leti bil v izjemno oporo, ko smo se postavili v bran domovini. Osrednji govornik, obrambni minister RS gospod Marjan Šarec je poudaril pomembnost negovanja spomina na tiste prelomne čase, ko smo si priborili svojo državo. Predvsem mladi so v procesu izobraževanja prikrajšani za temeljito obravnavo tega pomembnega obdobja naše zgodovine. Opisal je delno podobnost naše vojne z vojno v Ukrajini in našo vpetost v Evropsko Unijo, zvezo NATO in podobne evropske integracije.

Slovesnost je vodil Boris Kopitar in ob tem zapel nekaj svojih domoljubnih pesmi, ki opevajo to našo prelepo deželo in lepoto življenja v njej. Medalje sta podelila obrambni minister RS Marjan Šarec in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Ladislav Lipič. Podeljenih je bilo nekaj več kot sto medalj, ostali jih bodo dobili ob drugi ustrezni priliki. Sledilo je sproščeno druženje vseh udeležencev, nekateri izmed njih se že več desetletij niso srečali in so to priliko izkoristili za prijateljski pogovor.

Janez Gregorič
Slika S. Gregorič – petje himne Republike Slovenije