Pohod v spomin Janeza Svetine in obisk vrbe-rojstne vasi našega velikega poeta

Domžale

Domžalski veterani smo udeležili že enaindvajsetega tradicionalnega pohoda iz Radovljice v Vrbo.
Na Bledu, približno na polovici poti smo imeli postanek, kjer smo malce počili, se okrepčali in pogreli
in se s proslavo ob njegovem najstarejšem spomeniku v Sloveniji, poklonili našemu nesmrtnemu
poetu Francetu Prešernu.

Pot smo nadaljevali čez reko Savo Dolinko, preko Zasipa in prostran gozd prispeli na travnik, kjer so se v sramežljivimi sončnimi žarki preko veličastnega Stola, že pokazali prvi obrisi cerkvice Svetega Marka, kjer je v bližnji rojstni hiši naš veliki pesnik preživljal rosna otroška leta. Poleg dobrih dveh stotnij, kolikor je štela naša pohodna kolona, se je v Vrbi zbralo veliko število ljudi iz različnih krajev naše prelepe domovine.

Osrednja proslava je bila kljub hladnemu vremenu prežeta s toplino besed, ki so vrele iz ust nastopajočih. Katarina Štravs, glavna govornica je poudarila pomen edinstvenega kulturnega dneva, ki ga praznujemo Slovenci obelodanila novico o skorajšnjem začetku del na celoviti obnovi Prešernove rojstne hiše, kakor tudi o zaprtju poti za ves motorni promet neposredno pred njo. V zabavnem kulturnem programu je pevka Neisha, ki je navzlic od mraza odrevnelim prstom iz klaviature iztisnila najbolje, kar se je dalo in vse skupaj začinila s svojim značilnim, malce raskavim, a prijetnim glasom.

Po končani proslavi smo se vrnili v Radovljico, kjer smo se ob kosilu pogreli in s pomočjo enega izmed nas, Branka Hafnerja, obnovili Zdravljico in še nekaj Prešernovih stvaritev. Vsem nam se je zdel kulturni praznik veliko popolnejši in doživet, ko smo se v pozni popoldanski uri z avtobusom vračali proti domu.

Janez Gregorič
Pripis k sliki; prešerni ob Prešernu (Gregorič)