Strokovna ekskurzija na Brione

Brioni

V mesecu maju smo se veterani OZVVS Domžale, skupaj s člani OZSČ Domžale, odpravili na zgodovinsko tudi za nas zelo pomembno otočje Brioni. Tam je bila namreč pod okriljem EU podpisana  Brionska deklaracija, ki je pripomogla k ustavitvi vojne na našem ozemlju in nam omogočila, da 25. oktobra 1991 zadnji vojak ponižane JA zapustil ozemlje Republike Slovenije. To je sedaj praznik – dan suverenosti.

Od doma smo se odpravili že v jutranjih urah in nekako sredi dopoldneva prispeli v Fažano, od koder se pluje na Brione. Samo otočje nosi močan pridih zgodovine, saj je bilo naseljeno že v železni dobi, ponašajo se celo z odtisi mogočnih dinozavrov. Zelo lep je zaliv Verige, ki se ponaša z ostanki rimskega cesarstva, na drugi strani otoka pa je stala  v bizantinskem času zelo mogočna utrdba, ki priča o strateški pomembnosti.

Leta 1956 je bila na tem otočju podpisana ustanovna deklaracija o neuvrščenosti, ki je združevala večino, predvsem revnejših držav sveta, skoraj vse, ki niso pripadale Zahodnemu, ali Vzhodnemu bloku v času hladne vojne.

Navzlic precejšnjim denarnim sredstvom, ki jih je prispevala EU, je večina objektov na otočju v nezavidljivem stanju. Brioni so v lasti R. Hrvaške, a dobra stotnija zaposlenih se ne da preveč motiti v svojem mediteranskem ritmu.

Nekateri smo si na kopnem privoščili  skok v morje, a drugi lahkoten sprehod po obali, tretji pa so se rajši predali senci s hladnim kozarcem piva  v rokah.

Ogledali smo si še mesto Pulj, kot mi pravimo Puli, z znamenito areno in nekoliko skritim obzidjem starega dela.  Pod tem mestom je izkopanih 80 km rovov, ki so nekoč služili kot zaklonišča , za zaščito pred napadalci. Sicer pa je lega tega mesta že od Beneške republike, pa vse do Avstro-Ogrske in kasneje JLA izredno strateško pomembno.

Ne bi bili v Istri, če ne bi obiskali njenega osrčja, saj je tod, še nedavno tega živelo veliko Slovencev. Da tam živijo prijazni ljudje, ki znajo nabirati znamenite tartufe (črni dosegajo ceno 50 evrov, črni pa do 5.000 evrov za kilogram), so nas prepričali z dobrodošlico in glasbo na agroturizmu, kot naši južni sosedje rečejo kmečkemu turizmu.

Janez Gregorič